Przepisy na mleko roślinne - 4 przepisy jak zrobić samemu

Przepisy na mleko roślinne - 4 przepisy jak zrobić samemu fot. Fotolia
Jesteś uczulona na mleko krowie? Prezentujemy przepisy na jego najlepsze i bezpieczne zamienniki. Tanio, zdrowo i smacznie!
Agata Bernaciak / 14.06.2018 14:32
Przepisy na mleko roślinne - 4 przepisy jak zrobić samemu fot. Fotolia

Mleko roślinne z powodzeniem możesz zrobić sama – będzie tańsze, bez konserwantów i nadmiaru cukru. Możesz do niego dodać naturalne smaki lub słodziki: esencję waniliową, syrop owocowy, stewię lub zostawić w naturalnej postaci – takie będzie lepsze do koktajli. Zawsze dodaj szczyptę soli, która wzmocni smak. Mleko przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce przez 3-4 dni.



1. Przepis na mleko sezamowe

Właściwości: zawiera dużo witaminy A i E, odpowiedzialnych m.in. za zdrowie skóry i zapobiegających jej starzeniu się. Ma również dużo białka – budulca mięśni oraz wapnia i magnezu, które dbają o mocne kości.



Składniki:

  • 100 g białego sezamu
  • 4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • szczypta soli
  • do smaku syrop z agawy

Jak wykonać? Sezam wypłucz pod bieżącą wodą, namocz i odstaw na 4–5 godzin. Następnie dolej szklankę wody i dokładnie zmiksuj. Stopniowo dolewaj wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedź i ewentualnie dosłódź syropem z agawy.


2. Przepis na mleko sojowe

Właściwości: zawiera dużo, lecytynę poprawiającą wzrok i pamięć oraz witamin z grupy B. Jest bogate w fitoestrogeny (substancje roślinne podobne do żeńskich hormonów), dlatego poleca się je kobietom w wieku okołomenopauzalnym.


Składniki:

  • szklanka ekologicznych ziaren soi
  • zimna woda
  • 4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szczypta soli

Jak wykonać? Soję wypłucz i mocz przez całą noc. Rano ponownie wypłucz i pozbądź się łusek. Wsyp odsączone do blendera. Dodaj płatki owsiane, gorącą wodę i miksuj na gładki płyn. Ułóż na garnku sito wyłożone kawałkiem nylonu i przecedź płyn. Doprowadź do wrzenia i usuń powstałą pianę. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Wsyp szczyptę soli, ostudź. Możesz rozcieńczyć wodą, jeśli jest za gęste.

3. Przepis na mleko kokosowe

Właściwości: zawiera dużo tłuszczu, głównie nasyconego, ale w odróżnieniu od tego w mięsie jest on zdrowy. Zapobiega próchnicy i stanom zapalnym.

Składniki:

  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 750 ml wody
  • szczypta soli

Jak wykonać? Wiórki kokosowe wymieszaj z płatkami, zalej szklanką wody i gotuj 15 minut ciągle mieszając. Następnie zmiksuj na gładką masę, ostudź i wymieszaj z pozostałą ilością wody. Nie musisz go przecedzać – na wierzchu utworzy się warstwa śmietanki, którą możesz zebrać i użyć do owoców. Możesz też rozcieńczyć mleko szklanką wody. Przed użyciem dokładnie wymieszaj.


4. Przepis na mleko migdałowe

Właściwości: bogate w magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie).

Składniki:

  • 150 g migdałów
  • wrzątek
  • 4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • szczypta soli

Jak wykonać? Migdały zalej wrzątkiem i odstaw do przestudzenia. Obierz z łupinek, wypłucz, osącz i wsyp do blendera. Zalej połową przegotowanej wody i zmiksuj. Dodaj resztę wody i miksuj jeszcze przez chwilę. Odstaw na 10 minut. Następnie przecedź przez sito wyłożone muślinem. Dokładnie odciśnij płyn. Możesz rozcieńczyć dodatkową ilością wody.

Poznaj przepisy z użyciem mleka roślinnego:


na podstawie tekstu autorstwa Urszuli Kowalskiej/Vita

Redakcja poleca

REKLAMA