Dieta w oczekiwaniu na ciążę

Przyszli rodzice
Aby płód prawidłowo się rozwijał w organizmie przyszłej mamy nie powinno zabraknąć żadnych składników. Przygotowując się do zajścia w ciążę, warto zwrócić uwagę na to, co jemy.
Przyszli rodzice

Białko

60% zapotrzebowania na białko powinny pokrywać produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc chude mięsa, produkty mleczne, ryby. Resztę powinno stanowić białko pochodzenia roślinnego: produkty zbożowe, rośliny strączkowe.

Kwas foliowy

Bardzo ważne jest, ile kobieta spożywa kwasu foliowego (witaminy z grupy B), gdyż jego niedobór może przyczyniać się do powstania wady wrodzonej centralnego układu nerwowego u dziecka kształtującego się w brzuchu matki. Kwas foliowy występuje w żywności w postaci folianów.

Produkty bogate w foliany:

  • warzywa liściaste,
  • brokuły,
  • pełne ziarna zbóż,.
  • kefir,
  • produkty strączkowe,
  • owoce cytrusowe.

Często pojawiają się niedobory kwasu foliowego i warto stosować jego suplementację. Kwas foliowy dostępny jest w aptekach bez recepty. Powinno się brać 0,4 mg kwasu foliowego dziennie.

Żelazo

Bierze udział w procesie krwiotworzenia.

Warto przed planowanym zajściem w ciążę dokonać badania zawartości żelaza w krwi. Gdy zawartość hemoglobiny w krwinkach czerwonych u kobiety planującej ciążę wynosi 11–11,5 g/dl, należy rozpocząć leczenie anemii.

Produkty bogate w dobrze przyswajalne żelazo:

  • mięso: wołowina, wieprzowina, podroby, drób,
  • żółtka jaja.

Produkty roślinne, z których przyswajalność tego mikroelementu jest niższa:

  • produkty pełnoziarniste (pieczywo razowe, grube kasze, otręby pszenne, zarodki pszenne),
  • suszone owoce.

Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.

Powinno się unikać picia herbaty czy kawy w trakcie i tuż po posiłku, ponieważ powstrzymują one wchłanianie żelaza.

Wapń

Odpowiada głównie za właściwy stan kości.

Najlepsze źródło wapnia w diecie:

  • naturalne produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu (0,5 – 1,5%), takie jak: mleko, kefiry, maślanki, jogurty naturalne, sery twarogowe chude.

Przeczytaj: Dieta w ciąży - co jeść?

Witaminy antyoksydacyjne (A,C,E)

Tzw. przeciwutleniacze pełnią funkcję ochronną w procesie tworzenia się zarodka, zapobiegając ewentualnym błędom w replikacji DNA czy podziałach komórkowych.

W witaminę C bogate są:

  • owoce cytrusowe,
  • owoce jagodowe,
  • czarna porzeczka,
  • owoce dzikiej róży,
  • warzywa kapustne,
  • brokuły,
  • ziemniaki,
  • papryka,
  • pietruszka.

Źródło witaminy A:

  • marchew,
  • morele,
  • suszone śliwki,
  • dynia,
  • marchew,
  • szpinak
  • sałata,
  • podroby,
  • tran.

Źródło witaminy E, nazywanej witaminą płodności:

  • oleje roślinne tłoczone na zimno (np. olej lniany, sezamowy, z pestek dyni, słonecznikowy),
  • pestki dyni,
  • pestki słonecznika,
  • orzechy,
  • awokado,
  • margaryny roślinne.

Zobacz też: Wymioty w ciąży

Cynk

Niedobory tego składnika mineralnego mogą przyczynić się do zaburzeń płodności.

Źródło cynku:

  • orzechy,
  • kukurydza,
  • drożdże piwne,
  • pełne ziarna zbóż,
  • kiełkujące nasiona,
  • banany,
  • pomidory sezonowe,
  • ostrygi i owoce morza,
  • wątroba.

Magnez

Niedobory magnezu w organizmie matki powodują również niedobory magnezu w organizmie kształtującego się w niej dziecka, wpływając niekorzystnie na rozwój jego narządów, głównie układu nerwowego. Obecność magnezu determinuje również prawidłowe funkcjonowanie łożyska. Zatem warto jego niedobory pokryć już przed ciążą.

Przygotowując się do zajścia w ciążę, należy pamiętać, że organizm potrzebuje około 3 miesięcy na wyeliminowanie zbędnych substancji i zgromadzenie nadmiaru witamin i składników mineralnych, niezbędnych do właściwego rozwoju płodu.

Kobieta, która pali papierosy, powinna, przygotowując się do ciąży, wyjść z nałogu.

Redakcja poleca

REKLAMA