Kremowa zupa z cykorii ze śmietanką - przepis
Zupę podawaj z grzankami i natką

- Irena Piotrak
Opublikowano: 31.01.2012, 06:36
Reklama
Przygotowanie i gotowanie 40 min * 1 porcja – ok. 210 kcal
Reklama
Składniki na 6 porcji:
- 4 duże cykorie
- średnia cebula
- nieduży por
- łodyżka selera naciowego
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 1 l bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- siekana natka lub koperek
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Cykorię opłucz, wytnij głąb. Liście drobno pokrój. Posiekaj cebulę. Białą część pora i łodyżkę selera pokrój w plasterki.
2. W rondlu na maśle zeszklij przygotowane składniki, zalej gorącym bulionem. Przykryj i gotuj ok. 30 min.
3. Następnie zupę zmiksuj, przypraw, wymieszaj ze śmietanką, zagrzej, ale nie gotuj. Podawaj z grzankami i natką.
Reklama
Smaczne i szybkie zupy - forum >>
Reklama
Reklama
Reklama