Reklama
Ilość kalorii: 250
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • dwa pęczki botwiny
  • kilka liści szczawiu
  • pół cytryny
  • 2 jajka
  • 750 ml maślanki lub zsiadłego mleka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 2 ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Jak zrobić chłodnik litewski?

  1. Botwinkę oczyść, opłucz. Jeśli buraczki są większe, obierz je i pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami grubo posiekaj.
  2. Szczaw opłucz, posiekaj. Botwinkę i szczaw włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko je przykrywał.
  3. Dodaj sól, gotuj ok. 5 min, zakwaś sokiem z cytryny, ostudź.
  4. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój w cząstki.
  5. W dużym naczyniu wymieszaj trzepaczką maślankę i śmietanę.
  6. Połącz z botwinką i wywarem.
  7. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, plasterki rzodkiewek, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę.
  8. Chłodnik dopraw cukrem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem.

Przepis z "Przyjaciółki"

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy:

Zupa kartoflanka - przepis
Zupa z botwinki - przepis
Zupa truskawkowa - przepis
Dietetyczna zupa z kapusty - przepis

Reklama
Reklama
Reklama