Liście rzodkiewki są niezwykle bogate w witaminę C (zawierają jej ponad 2 razy więcej niż cytryna) oraz żelazo, fosfor i wapń. Poza tym doskonale wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, i przyspieszają przemianę materii.
Liście rzodkiewki mają ciekawy, ostro-gorzki smak, więc doskonale nadają się do przygotowania pesto (np. w zastępstwie rukoli) albo jako składnik sałatki z różnych rodzajów sałat.
Spis treści:
Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
- garść umytych liści rzodkiewki,
- garść orzechów nerkowca,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.
- Wszystkie składniki przełóż do blendera. Zmiksuj całość.
- Pesto dopraw solą i pieprzem i przełóż do słoiczka. Możesz je przechowywać przez kilka dni w lodówce.
- Pesto z liści rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu albo pieczywa.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z liści rzodkiewki
Składniki:
- pęczek świeżych liści rzodkiewki,
- garść rukoli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- garść czarnych oliwek,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pierś kurczaka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki na dressing: oliwę, sok z cytryny, miód, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
- Pierś z kurczaka umyj i natrzyj 2 łyżkami oliwy z oliwek wymieszanymi z papryką słodką, solą i pieprzem. Smaż na grillowej patelni na złoto - po 2- 3 minuty z każdej strony.
- Rukolę i liście rzodkiewki umyj i ułóż na talerzu.
- Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i kurczaka pokrojonego w skośne plastry.
- Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem.
Przepis na zupę z liści rzodkiewki
Składniki:
- 2 garście liści rzodkiewki,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka suszonego estragonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę i liście rzodkiewki.
- Dolej odrobinę wody i duś przez 5 minut.
- Po tym czasie dodaj więcej wody tak, aby przykryła ziemniaki.
- Gotuj całość przez 10-15 minut.
- Dopraw sokiem z cytryny, śmietanką, gałką, estragonem, solą i pieprzem.
- Zmiksuj zupę z liści rzodkiewki na gładki krem.
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z rzodkiewką: