Liście rzodkiewki fot. Adobe Stock

Liście rzodkiewki - co z nich zrobić? 3 proste przepisy

Liście rzodkiewki też są jadalne! Można z nich przygotować aromatyczne pesto albo zupę krem lub dodać do sałatki z grillowanym kurczakiem.
Małgorzata Machnicka / 11.03.2021 10:00
Liście rzodkiewki fot. Adobe Stock

Liście rzodkiewki są niezwykle bogate w witaminę C (zawierają jej ponad 2 razy więcej niż cytryna) oraz żelazo, fosfor i wapń. Poza tym doskonale wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn,  i przyspieszają przemianę materii.

Liście rzodkiewki mają ciekawy, ostro-gorzki smak, więc doskonale nadają się do przygotowania pesto (np. w zastępstwie rukoli) albo jako składnik sałatki z różnych rodzajów sałat.

Spis treści:

  1. Pesto z liści rzodkiewki
  2. Sałatka z liśćmi rzodkiewki
  3. Zupa z liści rzodkiewki

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • garść umytych liści rzodkiewki,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.
  2. Wszystkie składniki przełóż do blendera. Zmiksuj całość.
  3. Pesto dopraw solą i pieprzem i przełóż do słoiczka. Możesz je przechowywać przez kilka dni w lodówce. 
  4. Pesto z liści rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu albo pieczywa. 

pesto z liści rzodkiewki przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z liści rzodkiewki

Składniki:

  • pęczek świeżych liści rzodkiewki,
  • garść rukoli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • garść czarnych oliwek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pierś kurczaka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj składniki na dressing: oliwę, sok z cytryny, miód, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Pierś z kurczaka umyj i natrzyj 2 łyżkami oliwy z oliwek wymieszanymi z papryką słodką, solą i pieprzem. Smaż na grillowej patelni na złoto - po 2- 3 minuty z każdej strony.
  3. Rukolę i liście rzodkiewki umyj i ułóż na talerzu.
  4. Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i kurczaka pokrojonego w skośne plastry.
  5. Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem.

Przepis na zupę z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 2 garście liści rzodkiewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę i liście rzodkiewki. 
  2. Dolej odrobinę wody i duś przez 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj więcej wody tak, aby przykryła ziemniaki.
  4. Gotuj całość przez 10-15 minut.
  5. Dopraw sokiem z cytryny, śmietanką, gałką, estragonem, solą i pieprzem.
  6. Zmiksuj zupę z liści rzodkiewki na gładki krem.
  7. Podawaj ze świeżym pieczywem.

zupa z liści rzodkiewki przepis
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z rzodkiewką:

Kiszone rzodkiewki - przepis na pyszną kiszonkę
Kiszone rzodkiewki - przepis na pyszną kiszonkę
Kiszone rzodkiewki są chrupiące, kwaśne i zdrowe - ten domowy probiotyk przygotujesz w kilka minut samodzielnie w domu. Podczas kiszenia, rzodkiewki bledną, a woda zabarwia się na różowo.
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.