Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg mąki
- 3 dag cukru
- 3 dag drożdży
- 3 dag soli
- 0,6 l ciepłej wody
- oliwa
- 5 cebul podsmażonych na oliwie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chrupiący drożdżowy chlebek!
- Wymieszać mąkę, cukier, sól i pokruszone drożdże w dużej misce. Dodać ciepłą wodę.
- Przez 5 minut zagniatać ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy na zwartą lśniącą masę.
- Włożyć kulę ciasta do miski posmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- W tym czasie podsmażyć i ostudzić cebulę.
- Ponownie wyrobić wyrośnięte ciasto, dodając cebulę.
- Uformować bochenek, wierzch ew. ozdobić cebulą. Znów odstawić do wyrośnięcia.
- Piec 60 minut w temp. 200 stopni, aż zbrązowieje skórka.