Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 12-14 dużych biszkoptów
Masa makowa:
- 3/4 puszki gotowej masy makowej
- 2 jajka
- skórka otarta z pomarańczy
- 4 łyżki migdałów w płatkach
Masa serowa:
- 50 dag białego sera
- 2 jajka
- żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto serowo-makowe!
- Foremkę o wymiarach 19x26 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż biszkopty.
- Masę makową połącz z jajkami, otartą skórką i migdałami w płatkach.
- Składniki na masę serową utrzyj na gładko.
- W formie na biszkoptach kładź pasami na przemian masę serową i makową, a na nich połóż drugą warstwę masy pilnując, by na warstwie serowej położyć makową i odwrotnie.
- Sernik piecz przez około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.