Składniki na rosół drobiowy:
- kura rosołowa ok. 1,5 kg
- 2 l wody
- włoszczyzna do rosołu (marchew, pietruszka, por, kawałek selera)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- kawałek skórki cytrynowej
- listek laurowy
- ziarenka pieprzu
- sól
Zobacz, jak przygotować tradycyjny, domowy rosół drobiowy!
1
z
4
fot. STOCKFOOD/FREE
Przepis na rosół drobiowy - krok po kroku
Oczyszczoną tuszkę kurzą umyć pod zimną wodą z zewnątrz i od środka. Włożyć do garnka (można dołożyć serce i żołądek) zalać 2 l zimnej wody, gotować 40 minut.
2
z
4
fot. STOCKFOOD/FREE
Przepis na rosół drobiowy - krok po kroku
Warzywa do rosołu oczyścić, pokroić na kawałki, cebulę można opiec i pokroić na ćwiartki, ząbek czosnku obrać i pokroić dodać do gotującej się wolno kury.
3
z
4
fot. STOCKFOOD/FREE
Przepis na rosół drobiowy - krok po kroku
Wodę w garnku uzupełnić gorącą wodą. Dodać skórkę cytrynową i przyprawy, pieprz i sól, gotować na małym ogniu 40 minut. Gotować po uchyloną pokrywką!
4
z
4
fot. STOCKFOOD/FREE
Przepis na rosół drobiowy - krok po kroku
W trakcie gotowania bulionu, zdejmować za pomocą łyżki cedzakowej tworzącą się na jego powierzchni pianę oraz nadmiar tłuszczu. Pod koniec doprawić do smaku.