Reklama
Składniki:

- 8–10 maślaków
- 8 dużych ziemniaków
- duża marchewka
- 1/3 selera
- cebula
- 2 łyżki masła
- listek laurowy
- 2 kostki bulionowe
- 3 łyżki drobnego makaronu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- natka
- łyżka mąki
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Obierz ziemniaki, marchewkę i seler. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i seler zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do rondla. Zalej 2 l wrzątku. Dodaj kostki rosołowe, listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut.

2. Grzyby oczyść, pokrój, zalej wrzątkiem. Gotuj 2 min, odcedź.

Reklama

3. Na maśle przysmaż grzyby i posiekaną cebulę. Oprósz mąką, zasmaż. Przełóż do zupy, wsyp makaron. Wymieszaj, razem gotuj jeszcze 5–7 minut. Posyp natką, oprósz pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama