Reklama
Czas przygotowania: 25
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 por,
  • 2 jajka,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 1 mniejsza puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki dobrego majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • sól i pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Sałatka z pora i jajka jest orzeźwiająca - to dzięki połączeniu ostrości pora i słodyczy kukurydzy oraz kwaśnego posmaku jabłka (wybierz renetę lub jonagold).

Równie ważnym składnikiem sałatki z pora i jajka są właśnie jajka oraz dobrej jakości majonez - może to być także majonez domowej roboty.

Sałatka z pora i jajka krok po kroku:

  1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź, następnie pokrój w kostkę.
  2. Pora dokładnie oczyść i umyj, odetnij zielone liście (możesz je wykorzystać np. do rosołu). Przekrój dwukrotnie wzdłuż tak, by przy siekaniu powstawały cienkie paski ok 2-3 cm. Możesz go sparzyć wrzątkiem, by nieco stracił na ostrości.
  3. Jabłko i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Składniki wrzuć do miski.
  4. Kukurydzę odsącz z zalewy i przepłucz, dodaj do pozostałych składników.
  5. Przygotuj sos na bazie majonezu i śmietany, przyprósz go solą i pieprzem. Dodaj do bazy i wymieszaj. Schłodź w lodówce przed podaniem.

Zabrakło któregoś ze składników? Pobierz kod rabatowy Lidl i zamów je online.

Sałatka z pora i jajka jest sycąca, zatem możesz zjeść ją solo lub z pieczywem na kolację. Jeśli chcesz podać ją jako dodatek do obiadu, zrezygnuj z jajka - zamiast niego warto dodać drugie jabłko.

Jeśli wolisz sałatki bez majonezu, możesz odchudzić ten przepis. Zamiast majonezu i śmietany, dodaj jogurt naturalny.

Reklama

Zobacz też: Sałatka jarzynowa inaczej - przepis, z którego warto skorzystaćCo zrobić z pora? 27 przepisówSurówka z pora - prosty przepis

Reklama
Reklama
Reklama