Reklama
Składniki:

- główka sałaty karbowanej
- po opakowaniu kiełków lucerny i kiełków mieszanych
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 2 średnie cebule czerwone

Reklama

Sos:
- 2 łyżki białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z całej cytryny
- 2 łyżki białego octu winnego
- szczypta cukru
- sól
- mielony pieprz biały

Przygotowanie:

1. Sałatę karbowaną umyj, porwij na kawałki. Kiełki krótko opłucz, otrząśnij z wody na sicie. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na połówki. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki.

2. W miseczce wymieszaj na sos białe wino z oliwą, sokiem z całej cytryny i białym octem winnym. Dopraw szczyptą soli, cukru i mielonego białego pieprzu.

Reklama

3. Warzywa (z wyjątkiem kiełków) wymieszaj ze sobą. Przełóż do dużej salaterki, polej przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj. Posyp obficie kiełkami i podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama