Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag kiełbasy
  • 7–8 korniszonów
  • 2 czerwone cebule
  • dymka ze szczypiorem
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
Reklama

Na sos musztardowy:

  • 6–8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz z łupin i po przestudzeniu pokrój na plasterki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. Korniszony pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posiekaj cebulę, dymkę ze szczypiorem i kilka igiełek rozmarynu oderwanych z gałązki.
  2. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Umyj i osusz albo odwiruj sałatę. Półmisek wyłóż dużymi liśćmi, nałóż sałatkę.
Reklama
Reklama
Reklama