Sałatka z bobem - przepis składniki i przygotowanie
Sezon na bób jest krótki, więc warto z niego skorzystać!
- Edipresse
Opublikowano: 02.07.2015, 06:15
Reklama
Ilość kalorii: 220
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 15 dag kaszki kuskus
- 45 dag bobu
- czerwona cebula
- pół czerwonej papryki
- natka pietruszki
- pół cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sałatkę z bobem!
- Kaszkę kuskus zalej gorącą wodą, tak by przykrywała ją centymetrową warstwą.
- Posól, wymieszaj, przykryj, odstaw na 15 minut.
- Przemieszaj widelcem, ostudź.
- Bób wrzuć na posolony wrzątek.
- Ugotuj na półmiękko, odcedź, przelej zimną wodą, zdejmij łupinki.
- Cebulę obierz, pokrój w talarki.
- Paprykę umyj, pokrój w krótkie paski.
- Natkę posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
- Dopraw sokiem z cytryny, sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Skrop oliwą z oliwek.
Reklama
Sprawdź inne kulinarne inspiracje:
Sałatka z kurczakiem a la cezar - przepis Ani Starmach
Sałatka z krewetkami - przepis
Domowe pierogi ruskieJak długo gotować bób?
Sałatka cezar - przepis Magdy Gessler
Reklama
Reklama
Reklama