Przepis na oryginalną w smaku sałatkę z ananasem i szynką

Jeśli lubisz sałatkę z szynką wypróbuj tę z dodatkiem ananasa. Dzięki temu dodatkowi, potrawa zyska soczystość i egzotyczny charakter. Sprawdź nasz przepis na niezawodną przystawkę lub lunch!
Renata Materlińska / 3 miesiące temu
Przepis na oryginalną w smaku sałatkę z ananasem i szynką fot. Adobe Stock

Sałatka z szynką i ananasem

Składniki:

  • 15 dag grubszego makaronu
  • 20 dag gotowanej lub konserwowej szynki
  • pół puszki ananasa
  • pół czerwonej papryki
  • szczypior
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz.
  2. Szynkę oczyść, pokrój w niedużą kostkę.
  3. Plastry ananasa osącz z zalewy, pokrój na kawałki. Jeśli korzystasz z ananasa krojonego kostkę, kostki możesz pokroić drobniej.
  4. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błonek. Pokrój w kostkę.
  5. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
  6. Ser pokrój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach.
  7. Przygotowane składniki sałatki wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Majonez rozmieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i łyżką zalewy z ananasa, dodaj do sałatki, wymieszaj.

Gotowana lub wędzona szynka - do jakich potraw?

Wędzona, gotowana szynka to smaczny i pożywny dodatek do wielu potraw. A, że zwykle mamy ją pod ręką nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać ją jako:

  • dodatek do duszonych warzyw
  • zup (np. z fasolką szparagową, kapustą)
  • sycącej sałatki. To ostatnie rozwiązanie jest też szybkie do zrealizowania
  • tortilli z warzywami
  • skwarki do pierogów

Inne dodatki do sałatki

Co jeszcze dorzucić do takiej sałatki? Dobrym i niewymagającym pracy dodatkiem będzie żółty ser, kukurydza z puszki, makaron (zwykły lub sojowy) albo ryż. Dla zaostrzenia smaku można też dodać konserwowy ogórek, cebulkę albo ząbek czosnku.

Warto wiedzieć:

Sałatka z ananasem i szynką doskonale sprawdzi się jako lunch. Jednak rozdrobnionych składników nie mieszaj wcześniej z sosem, bo wtedy sałatka szybciej się psuje. Pokrojone składniki i sos zabierz do pracy w oddzielnych pojemnikach i wymieszaj dopiero tuż przed spożyciem.

Zobacz także:Przepis na sałatkę z ananasem i selerem. Jak zrobić szybką sałatkę z kurczakiem? Pomysły na sałatkę na lunch.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)