Sałatka z brokułami przygotowana na bazie warzyw na parze z dodatkiem lekkiego dressingu idealnie nadaje się jako lunch do pracy. Dla smakoszy nieco wyrazistszych smaków, warto wybrać tę z serem pleśniowym i sosem czosnkowym. Zobacz, jak przygotować swoją ulubioną wersję!
Sałatka brokułowa z jajkiem
Oto składniki na sałatkę brokułową z jajkiem:
- 300 g brokułów
- 3 jajka
- papryka czerwona
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- musztarda
Jak zrobić sałatkę brokułową z jajkiem?
Brokuły dokładnie myjemy i oczyszczamy. Gotujemy na parze przez 15 minut do miękkości. Gotujemy jajka na twardo przez 8 minut, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy i siekamy w drobna kostkę. Przygotowujemy dressing na bazie oliwy z oliwek, musztardy oraz soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy dressingiem tuż przed podaniem.
Sałatka z brokułami i kurczakiem
Oto składniki na sałatkę z brokułami i kurczakiem:
- 350 g brokułów
- 200 g filetów z kurczaka
- 5-6 pieczarek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki majonezu
Jak zrobić sałatkę z brokułami i kurczakiem?
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie lub na parze przez około 15 minut do miękkości. Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy na patelni przez około 8 minut. Dodajemy plasterki pieczarek. Dusimy przez 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i doprawiamy majonezem. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym
Oto składniki na sałatkę z brokułami i sosem czosnkowym:
- 350 g brokułów
- garść pestek słonecznika
- 100 g sera pleśniowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z brokułami i sosem czosnkowym?
Brokuły gotujemy przez 15 minut na parze. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez minutę. Ser pleśniowy typu Lazur lub brie kroimy w kosteczkę. W międzyczasie przygotowujemy sos. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy sosem czosnkowym. Możemy podawać od razu lub przełożyć na 2 godziny do lodówki.
Zobacz inne przepisy na sałatki