Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 por
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka posiekanych świeżych ziół
Reklama

Na kulki mięsne:

  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 6–8 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 6–8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki bulionu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mięso wymieszaj z jajkiem. Dodaj parmezan i 3–4 łyżki tartej bułki. Dopraw rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Uformuj małe kulki i obtocz je w tartej bułce. Usmaż na oleju na złoty kolor. Osącz na bibule, ostudź.
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i po ostudzeniu pokrój na plasterki. Papryki umyj, oczyść i pokrój w krótkie paseczki. Por oczyść i pokrój w talarki. Obraną cebulę drobno posiekaj.
  3. Wszystkie składniki sałatki wyłóż do miski. Przygotuj sos z oliwy, soku cytrynowego, sosu sojowego oraz bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę. Wszystko delikatnie wymieszaj, posyp ziołami. Dodaj mięsne kulki i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama