Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 1 por
- 1 czerwona i 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- łyżka posiekanych świeżych ziół
Na kulki mięsne:
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 6–8 łyżek tartej bułki
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na sos:
- 6–8 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki bulionu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso wymieszaj z jajkiem. Dodaj parmezan i 3–4 łyżki tartej bułki. Dopraw rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Uformuj małe kulki i obtocz je w tartej bułce. Usmaż na oleju na złoty kolor. Osącz na bibule, ostudź.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i po ostudzeniu pokrój na plasterki. Papryki umyj, oczyść i pokrój w krótkie paseczki. Por oczyść i pokrój w talarki. Obraną cebulę drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki sałatki wyłóż do miski. Przygotuj sos z oliwy, soku cytrynowego, sosu sojowego oraz bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę. Wszystko delikatnie wymieszaj, posyp ziołami. Dodaj mięsne kulki i podawaj.