Oto idealne przepisy na pyszny wielkanocny sos tatarski: zrobisz go w wersji klasycznej, wiedeńskiej i francuskiej
Sos tatarski powstaje zazwyczaj na bazie majonezu i jest nieodzownym elementem świątecznego stołu w wielu polskich (i nie tylko) domach. Wyrazisty smak zawdzięcza marynowanym lub kiszonym dodatkom - np. korniszonom, kaparom lub grzybom. Świetnie smakuje też w wersji ze świeżymi ziołami i sokiem z cytryny.

Sos tatarski to rodzaj sosu majonezowego, który zawiera posiekane zioła i przeróżne dodatki - najczęściej są to grzyby, kiszone ogórki lub grzyby. Istnieje kilka rodzajów sosu tatarskiego, warto więc wspomnieć o najpopularniejszych odmianach. Pierwsze zanotowane w Polsce przepisy na sos tatarski pochodzą już z początku XVIII wieku, ale prawdopodobnie przyrządzano go o wiele wcześniej.
Z czym serwować sos tatarski? Podczas wielkanocnego śniadania nie wyobrażamy sobie bez niego np. jajek faszerowanych lub po prostu ugotowanych na twardo i podzielonych na połówki. Podaje się go również z wędlinami, mięsami i rybą. W Wielkiej Brytanii to także częsty dodatek do ryby z frytkami - jednej z najbardziej kultowych potraw tego kraju.
Spis treści:
Sos tatarski do jajek z ogórkami i pieczarkami
Najpopularniejsza wersja sosu tatarskiego to ta z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych. Aby dodać charakterystycznego, wyrazistego smaku, warto dodać odrobinę musztardy. Do sosu tatarskiego pasują też zioła prowansalskie albo połączenie majeranku i tymianku.
Składniki:
- 3 ogórki konserwowe,
- 50 dag majonezu,
- 20 pieczarek konserwowych,
- musztarda,
- cukier,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Grzybki i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj majonez, a następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość.
- Dopraw do smaku cukrem, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
- Całość wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się "przeżarły".

Przepis na sos tatarski po francusku
Sos tatarski w wersji francuskiej opiera się przede wszystkim na oleju, ma też w sobie roztarte żółtko jaja ugotowanego na twardo, posiekane drobno białko, a także szczypiorek. We Francji dodaje się do niego czasami także pokrojone grzybki marynowane.
Składniki:
- 3 jajka,
- 200 ml oleju,
- 200 ml śmietany,
- 2 żółtka,
- 5 dag korniszonów,
- szczypiorek,
- sól,
- cytryna,
- pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, a następnie obierz ze skorupek i wyciągnij żółtka.
- Ugotowane żółtka utrzyj z surowymi żółtkami (wcześniej jajka dobrze sparz).
- Dodaj musztardę i dalej ucieraj na średnich obrotach miksera, aż powstanie gładka masa.
- Powoli dolewaj olej, nie przerywając ucierania.
- Korniszony i białka jaj drobno pokrój. Szczypiorek posiekaj.
- Dodaj wszystko do masy jajecznej i wymieszaj.
- Do sosu tatarskiego dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, solą, a także cukrem. Wymieszaj.

Przepis na sos tatarski po wiedeńsku
Podstawą udanego sosu wiedeńskiego są drobno posiekane korniszony oraz dodatek kaparów. Dzięki temu sos tatarski ma wyjątkowy, trudny do podrobienia smak.
Składniki:
- 3 korniszony,
- 12 kulek kaparów,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Korniszony drobno pokrój, a kapary lekko zgnieć nożem albo przekrój na połówki.
- Wymieszaj je z majonezem, a następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu tatarskiego.
- Dopraw całość solą i pieprzem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.04.2020.
Zobacz też więcej przepisów na Wielkanoc: