Reklama
Ilość kalorii: 200
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 20 dag ryżu
  • 1/2 szklanki mleka
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki płynnej kremówki
  • 15 dag malin
  • masło do foremki
  • szklanka ulubionych owoców jagodowych
  • 3 łyżki cukru pudru
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ryż opłucz na sicie i zalej szklanką zimnej wody. Zagotuj i gotuj mieszając 3 minuty. Następnie dodaj mleko, miąższ z połowy laski wanilii i cynamon. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  2. Do ciepłego ryżu dodaj miód, żółtko oraz płynną kremówkę. Cztery niewielkie foremki lub miseczki nasmaruj masłem, nałóż część ryżu, a następnie rozgniecione maliny i przykryj resztą ryżu. Gotuj na parze 20 minut. Ulubione owoce jagodowe (np. borówki, jagody) ugnieć z cukrem.
  3. Ciepły pudding ryżowy gotowany na parze wyjmij ostrożnie na talerzyki i polej sosem owocowym.
Reklama
Reklama
Reklama