Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kilogram małych pomidorków,
  • 250 ml octu,
  • litr wody,
  • 180 g cukru,
  • łyżka soli.
Reklama

Do każdego słoika:

  • ząbek czosnku,
  • baldach koperku,
  • ziele angielskie (2-3 ziarenka),
  • listek laurowy.
Przygotowanie:

Pomidorki w zalewie zachwycają słodko-kwaśnym smakiem i są doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych i przekąsek. Możesz je także wykorzystać, przygotowując jesienne sałatki na imprezę czy spotkanie ze znajomymi.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki dokładnie umyj i ułóż ciasno w wyparzonych, czystych słoikach.
  2. Do każdego słoika dodaj koper, ziele angielskie i listek laurowy.
  3. Przygotuj zalewę. Do rondelka wlej wodę i ocet, a następnie lekko podgotuj i rozpuść cukier. Gotuj ok. 10-15 minut, a następnie lekko wystudź.
  4. Jeśli zalejesz pomidorki gorącą wodą, mogą nadmiernie się rozpaść.
  5. Wystudzoną zalewę wlej do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

Czytaj także:
Przetwory z kapusty
Papryka marynowana z miodem
Przetwory z rabarbaru

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama