Składniki:
- 500g czystego przecieru pomidorowego lub świeżych przetartych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
- cukier około 1 łyżki – do smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę aż bardzo leciutko się zarumieni, dodajemy 4 ząbki czosnku do momentu a następnie przecier lub świeże pomidory i chwilę smażymy pod przykryciem. Doprawiamy solą i cukrem. Następnie miksujemy.
Sos nadaje się doskonale do makaronów, kanapek, grzanek w zastępstwie ketchupu, zup, jest też świetny do chipsów, nachosów, chilli con carne, potraw z jajek, do zapiekanek z warzywami. Właściwie do wszystkiego.
Polecamy: Tłumacz hiszpańskich dań
Przepisy z tomate frito
Rozgrzewający krem z papryki z estragonem
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanego świeżego estragonu
- łyżka oliwy z oliwek
- litr bulionu
- tomate frito
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy w rondlu, uważając, żeby nie przywarła. Po chwili dodajemy pokrojony czosnek i chilli. Chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Zalewamy bulionem. Dodajemy tomate frito o i garść estragonu. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz także: Jak jeść mule?
Arroz a la cubana
Składniki:
- 2 filiżanki ugotowanego ryżu (do ristotto lub dowolnego)
- 3 ząbki czosnku pokrojonego w niewielkie kawałki i podsmażonego na oliwie z oliwek
- filiżanka tomate frito
- 2 - 4 jajka
Sposób przygotowania:
Czosnek mieszamy z ugotowanym ryżem układamy na środku talerza. Polewamy tomate frito i podajemy z jakiem sadzonym i opcjonalnie z boczkiem.
Penne z sobrasadą i to mate frito
Składniki:
- kilka plasterków kiełbasy sobrasada
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- 250 g tomate frito
- sól, pieprz, pikantna papryka w proszku
- makaron penne rigate
- ser do posypania (u mnie owczy dojrzewający z majerankiem)
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy sobresadę i chwilę smażymy, zalewamy tomate frito, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Sos mieszamy z makaronem i posypujemy serem.
Więcej przepisów na gotowanienawszystko.blogspot.com
Zobacz także: Czego skosztować na wakacjach w Hiszpanii?