Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych moreli (bez pestek)
- opakowanie żelfixu
- 1 kg cukru
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 30 g posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na konfiturę morelową!
- Morele umyj, usuń pestki, pokrój na drobne kawałki i odważ 1 kg.
- Owoce włóż do garnka, dodaj żelfix 1:1 i wymieszaj.
- Masę zagotuj, wsyp cukier, mieszając zagotuj ponownie i gotuj 1 minutę (w przypadku, gdy morele są twarde,przedłuż gotowanie do 3 min).
- Dodaj wino i migdały.
- Konfiturę nałóż do wyparzonych i osuszonych słoików, natychmiast szczelnie zamknij przykrywką.
- Ustaw do góry dnem na ok. 5 minut.
- Następnie odwróć i przenieś do spiżarni.