Włoski omlet z cukinią i parmezanem

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- średnia cukinia
- 4 jajka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- 1/4 czerwonej papryki
- szczypta suszonego oregano
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 20 dag gotowanej szynki
- duży pomidor
- łyżka masła
Przygotowanie:
1. Cukinię umyj, osusz, odetnij końce. Przekrój na pół, łyżką wydrąż nasiona i pokrój na półplasterki. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oregano. Jajka ubij z solą, pieprzem, startym parmezanem, dodaj cukinię.
2 Paprykę pokrój w niewielką kostkę. Na średniej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wlej masę jajeczną z cukinią. Smaż kilka minut, aż lekko się zetnie. Następnie podaj paprykę i dopiecz pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj obrany i pokrojony drobno pomidor. Duś razem 2–3 minuty. Omlet zsuń na talerz, pokrój na porcje. Podawaj z szynką.