Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto drożdżowe do rogalików:

  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • torebka drożdży instant na 0,5 kg mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • sól
Reklama

Na nadzienie:

  • 2 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 20 dag szynki
  • 3 łyżki marynowanych oliwek
  • 4–5 łyżek startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 jajko
  • gruba sól
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rogaliki drożdżowe!

  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli, wymieszaj z drożdżami, posiekaj z pokrojonym masłem.
  2. Dodaj jajko i ciepłe mleko rozmieszane z cukrem. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Paprykę i cebulę posiekaj, podsmaż na oleju.
  4. Dodaj pokrojone oliwki oraz szynkę. Wymieszaj z parmezanem.
  5. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
  6. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na grubość 1 cm, pokrój na trójkąty.
  7. Posmaruj nadzieniem i zwiń rogaliki. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze.
  8. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem, posyp grubą solą.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
  10. Upiecz na złoty kolor (około 30 minut).

Przepis z "Pani domu"

Reklama

Zobacz inne przepisy na przekąski:

Placki z dyni - przepis
Racuchy ze śliwkami - przepis
Chleb dyniowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama