Rogaliki drożdżowe z szynką i warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Rogaliki pyszne są na gorąco, podane np. jako paszteciki do czerwonego barszczu.

Opublikowano: 18.12.2012, 14:53
Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto drożdżowe do rogalików:
- 3 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 1 jajko
- torebka drożdży instant na 0,5 kg mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- sól
Reklama
Na nadzienie:
- 2 kolorowe papryki
- 1 cebula
- 20 dag szynki
- 3 łyżki marynowanych oliwek
- 4–5 łyżek startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Dodatki:
- 1 jajko
- gruba sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rogaliki drożdżowe!
- Mąkę przesiej ze szczyptą soli, wymieszaj z drożdżami, posiekaj z pokrojonym masłem.
- Dodaj jajko i ciepłe mleko rozmieszane z cukrem. Odstaw do wyrośnięcia.
- Paprykę i cebulę posiekaj, podsmaż na oleju.
- Dodaj pokrojone oliwki oraz szynkę. Wymieszaj z parmezanem.
- Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na grubość 1 cm, pokrój na trójkąty.
- Posmaruj nadzieniem i zwiń rogaliki. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze.
- Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem, posyp grubą solą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
- Upiecz na złoty kolor (około 30 minut).
Przepis z "Pani domu"
Reklama
Zobacz inne przepisy na przekąski:
Placki z dyni - przepis
Racuchy ze śliwkami - przepis
Chleb dyniowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama