Reklama

Wielkanoc to czas radości, rodzinnych spotkań i... pysznych wypieków! Nie zawsze jednak mamy czas na skomplikowane przepisy czy pieczenie mazurków, dlatego warto postawić na coś prostego, ale wyjątkowego w smaku.

Reklama

Cytrynowe ciasteczka maślane według babcinej receptury to idealny pomysł na szybką świąteczną przekąskę. Zrobisz je szybciej niż mazurka, a gwarantuję, że znikną z talerza w okamgnieniu.

Przepis na najprostsze ciasteczka cytrynowe babci Jadzi

Te ciasteczka to nie tylko lekki i pyszny deser, ale też piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Dzięki kremowej, gęstej masie możesz je dowolnie formować i stworzyć kreatywną przekąskę wielkanocną.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • duże jajko,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem. Miksuj kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  2. Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, a następnie dalej miksuj na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę z solą, a następnie partiami dodawaj do masy.
  4. Miksuj na wolnych obrotach, aż powstanie jednolite, miękkie ciasto.
  5. Przełóż tak przygotowane ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki lub innego wzoru.
  6. Wyciskaj ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
  7. Wariant: możesz też wyciskać okrągły kształt klasycznego ciasteczka.
  8. Piecz w 180 stopni przez 10-12 minut, aż brzegi zaczną się delikatnie rumienić.
fot. Domowe cytrynowe ciasteczka na Wielkanoc możesz ozdobić lukrem, cukrem pudrem lub kolorową posypką/Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Jak udekorować wielkanocne maślane ciasteczka cytrynowe?

Ciasteczka możesz ozdobić na wiele sposobów albo pozostawić w klasycznej formie. Świetnie sprawdzi się oczywiście cukier puder lub domowy lukier cytrynowy. Aby go zrobić wystarczy dokładnie wymieszać 100 g cukru pudru z 2-3 łyżkami soku z cytryny.

Jako polewa do ciasteczek sprawdzi się także biała lub mleczna czekolada oraz wszelkiego rodzaju kolorowe posypki. Na świątecznym stole pięknie będą prezentować się cukrowe dekoracje, kwiaty jadalne czy złote perełki (oczywiście także jadalne).

Reklama

Sprawdź też pomysły na inne wielkanocne słodkości:

Reklama
Reklama
Reklama