Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie
Masz ochotę na niestandardową rybę po grecku? Według tego przepisu podstawą dania jest dorsz, ale pierwsze skrzypce grają w nim warzywa! Sprawdź!

Opublikowano: 16.11.2016, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- bakłażan
- cukinia
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 4-5 pomidorów
- mąka do obtoczenia
- olej
- skórka z pomarańczy i cytryny
- kawałek imbiru
- mielony cynamon
- 1 kg świeżego fileta z dorsza
- 300 ml sosu pomidorowego
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Ryba po grecku to jedna z najważniejszych i najpopularniejszych potraw na wigilijnym stole. Dorsz z warzywami stanowi idealną propozycję dla osób, które chcą poeksperymentować w kuchni w święta. Warto odejść od schematu i przygotować coś niebanalnego!
- Warzywa oczyść, pokrój w plastry.
- Wszystkie z wyjątkiem pomidorów obtocz w mące, kładź na rozgrzany olej, usmaż na złoty kolor.
- Dorsza usmaż.
- Wszystkie warzywa wymieszaj ze skórką pomarańczy i cytryny, posiekanym imbirem, cynamonem, solą i pieprzem, odstaw na 15 min.
- Układaj je warstwami w żaroodpornym naczyniu na przemian z płatami dorsza.
- Zalej sosem pomidorowym.
- Piecz około 45 min w 180°C.
- Odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
- Tak przygotowaną rybę serwuj krojoną w kwadraty, zaś do jej jedzenia podawaj łyżeczkę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama