Reklama

Jak zrobić zalewę octową do karpia i jak prawidłowo zamarynować rybę? Kluczem jest wybór dobrej jakości karpia - musi on być świeży i bardzo dokładnie wypatroszony. Możesz przygotować go w wersji klasycznej, z warzywami albo zamarynować karpia wcześniej lekko podpieczonego w piekarniku. We wszystkich tych wersjach będzie smakować doskonale.

Reklama

Spis treści:

  1. Karp w zalewie octowej
  2. Karp w zalewie octowej z warzywami
  3. Pieczony karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej do słoika

Najprostszy, klasyczny karp w zalewie octowej sprawdza się jako sałatka i dodatek do dania głównego, a także jako samodzielna, lekka przekąska. To nie tylko pyszna ryba na Wigilię, ale także na inne okoliczności, takie jak niezobowiązujące spotkania z rodziną czy znajomymi.

Skła​dniki:

  • 2 duże filety z karpia,
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • plastry cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
  3. Przełóż do słoiczka rybę i zalej ciepłą zalewą.
  4. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  5. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu. Tak przygotowany może być jednym z głównych 12 dań wigilijnych.
fot. Klasyczny karp w zalewie octowej/Adobe Stock, JackF

Karp w zalewie z warzywami

Karpia w zalewie octowej możesz przygotować także w wersji z warzywami. Będzie to idealny element dania głównego - podaj go z ziemniaczanym purée i wykorzystaj jako pomysł na bożonarodzeniowe danie.

Składniki:

  • 2 duże filety z karpia,
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • średnia cebula,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • średnia marchewka,
  • średnia pietruszka,
  • kilka pieczarek.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
  3. Warzywa pokrój w cienkie paseczki i podduś na patelni, aby wszystko się lekko rozpadło.
  4. Przełóż do słoiczka rybę, warzywa i zalej ciepłą zalewą.
  5. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  6. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu.
fot. Karp w zalewie octowej/Adobe Stock, catalineremia

Karp zapiekany w zalewie octowej

Możesz także lekko podpiec karpia, a dopiero później przygotować do niego zalewę. W ten sposób powstanie ciekawy pomysł na wigilijnego karpia, a dodatkowo pyszna rybna przekąska na kolejne dni świąt.

Składniki:

  • 2 duże filety z karpia,
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu,
  • 60 g masła,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • plastry cytryny,
  • 3 łyżki mąki,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przełóż do rozkłóconego jajka i obtocz dokładnie w mące.
  3. Tak przygotowanego karpia włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie dodaj masło pokrojone w małe kostki.
  4. Włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20-25 minut.
  5. Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
  6. Przełóż do słoiczka upieczoną rybę i zalej ciepłą zalewą. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  7. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu.
fot. Zapiekany karp w zalewie octowej/Adobe Stock, yaroshenko

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.12.2018.

Reklama

Zobacz także inne pomysły na karpia oraz przetwory z zalewą octową:

Reklama
Reklama
Reklama