Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 twarde duże gruszki
  • 25 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 10 dag rokpola
  • 2–3 suszone śliwki kalifornijskie
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki winiaku
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • oregano
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Wątróbki umyj, oczyść z błonek i obtocz w mące. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj wątróbkę i smaż razem 5 minut. Skrop winiakiem. Oprósz solą, pieprzem, oregano i mieloną papryką. Po ostudzeniu wątróbkę pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Śliwki drobno posiekaj i wymieszaj z rokpolem pokruszonym lub startym na tarce o grubych oczkach.
  3. Gruszki umyj i osusz. Z każdej zetnij grubszy podłużny plasterek tak, aby ogonek pozostał. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami. Skrop środki sokiem z cytryny. Następnie napełnij nadzieniem.
  4. Na wierzchu połóż wiórki masła. Tak przygotowane gruszki ułóż na tackach do grillowania. Piecz około 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama