Frytki z młodych ziemniaków: idealne do obiadu i na wieczór przed telewizorem
Frytki z młodych ziemniaków to prawdziwa wiosenna gratka. Są idealnie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach od środka. Pasują do dań obiadowych, ale są także świetną przekąską podczas wieczornej imprezy ze znajomymi. Jak zrobić idealne frytki z młodych ziemniaków?
Opublikowano: 22.05.2022, 04:50
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- kilka sztuk młodych ziemniaków,
- sól gruboziarnista,
- pieprz,
- szczypta słodkiej mielonej papryki,
- szczypta rozmarynu,
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek.
Reklama
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki umyj, nie obieraj. Pokrój w paski różnej długości.
- W misce wymieszaj olej i przyprawy (poza solą). Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Młode ziemniaki dokładnie obtocz w oleju z przyprawami, a następnie ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
- Gotowe frytki z młodych ziemniaków posyp solą gruboziarnistą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut.
- Tak przygotowane frytki z młodych ziemniaków podawaj na ciepło, najlepiej z ketchupem albo sosem czosnkowym.
Reklama
Czytaj także:
Frytki z cukinii
Frytki z dyni
Idealnie chrupiące frytki
Reklama
Reklama
Reklama