Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kilka sztuk młodych ziemniaków,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz,
  • szczypta słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta rozmarynu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Młode ziemniaki umyj, nie obieraj. Pokrój w paski różnej długości.
  2. W misce wymieszaj olej i przyprawy (poza solą). Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  3. Młode ziemniaki dokładnie obtocz w oleju z przyprawami, a następnie ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
  4. Gotowe frytki z młodych ziemniaków posyp solą gruboziarnistą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut.
  5. Tak przygotowane frytki z młodych ziemniaków podawaj na ciepło, najlepiej z ketchupem albo sosem czosnkowym.
Reklama

Czytaj także:
Frytki z cukinii
Frytki z dyni
Idealnie chrupiące frytki

Reklama
Reklama
Reklama