Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, papryka
  • świeży szczypiorek
  • tarty parmezan
  • świeżo mielony pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Awokado myjemy. Kroimy ostrożnie na pół tak, aby się nie rozwaliło. Delikatnie wyjmujemy pestkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Do miejsca po pestce wkładamy rozbite jajko w taki sposób, by zmieściło się żółtko i trochę białka.
  3. Na żółtko nakładamy odrobinę masła, solimy, pieprzymy i doprawiamy lekko papryką.
  4. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Zapiekamy przez ok. 13-15 minut.
  5. Wyjmujemy, posypujemy tartym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym z ziarnami.
Reklama

Poznaj również smak:

Tostów z guacamole
Koktajlu z awokado

Reklama
Reklama
Reklama