Awokado zapiekane z jajkiem
Zaskocz wszystkich pomysłowością. Zdziwisz się, jakie to proste!

Opublikowano: 01.08.2015, 14:00
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 awokado
- 4 jajka
- sól, pieprz, papryka
- świeży szczypiorek
- tarty parmezan
- świeżo mielony pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Awokado myjemy. Kroimy ostrożnie na pół tak, aby się nie rozwaliło. Delikatnie wyjmujemy pestkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do miejsca po pestce wkładamy rozbite jajko w taki sposób, by zmieściło się żółtko i trochę białka.
- Na żółtko nakładamy odrobinę masła, solimy, pieprzymy i doprawiamy lekko papryką.
- Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Zapiekamy przez ok. 13-15 minut.
- Wyjmujemy, posypujemy tartym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym z ziarnami.
Reklama
Poznaj również smak:
Tostów z guacamole
Koktajlu z awokado
Reklama
Reklama
Reklama