Awokado z oliwkami
Pyszna śródziemnomorska przekąska
Opublikowano: 23.10.2007, 13:34
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 owoce awokado
- sok z 1 cytryny
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 2 pomidory albo 8 pomidorków koktajlowych
- 10 dag sera feta
- sól
- grubo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
Reklama
Przygotowanie:
Awokado opłukać, wytrzeć, przekroić wzdłuż na pół, nie obierać, wyjąć pestkę, miąższ skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory opłukać, zanurzyć na moment we wrzątku, potem w zimnej wodzie, wytrzeć, zdjąć skórkę, pokroić, usuwając pestki. Ser rozdrobnić, oliwki bez pestek pokroić. Na przekrojonych owocach awokado położyć kawałki sera, pomidora i cząstki oliwek, posypać pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, można też udekorować zieleniną, np. natką.
Reklama
Reklama
Reklama