Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko

Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
/ 17.03.2020 16:02
DRUKUJ PRZEPIS
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 ml dowolnego bulionu,
  • 3 duże łyżki chrzanu,
  • 120 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:

Nie wyobrażamy sobie pieczonych mięs bez pysznego, gęstego i esencjonalnego sosu chrzanowego. Smakuje równie pysznie na ciepło, co na zimno, a do tego idealnie pasuje do potraw podawanych na wielkanocnym śniadaniu.

Do zrobienia sosu zetrzyj samodzielnie chrzan (przygotuj do tego jest naprawdę dużo chusteczek) lub użyj tego ze słoiczka - wybierz taki, który ma jak najprostszy skład, najlepiej bez mleka, które osłabia jego smak. Jak przygotować idealnie aksamitny sos chrzanowy?

  1. W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Wlej bulion, rozpuść w nim zasmażkę i całość zagotuj.
  2. Łyżkę wazową wywaru wlej do śmietany. Dopraw solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj. Wlej śmietanę do garnka.
  3. Dodaj chrzan, dokładnie wymieszaj. Sos chrzanowy podawaj np. do pieczonej szynki. Smacznego!

Więcej wielkanocnych przepisów:
Wielka księga serników
Jajka faszerowane
Żurek na zakwasie
Babki wielkanocne
Schab dojrzewający

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA