Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mrożonych kalmarów
- mąka ryżowa do panierowania
- papryka ostra w proszku
- olej ryżowy do smażenia
- cytryna pokrojona w ósemki
- sól
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki śmietany
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Zobacz, jak przyrządzić kalmary!
- Kalmary rozmroź.
- Mąkę ryżową wymieszaj z ostrą papryką i solą.
- Do dużego rondla o grubym dnie lub patelni do głębokiego smażenia wlej olej na wysokość mniej więcej 7,5 cm.
- Podgrzej do temperatury 190 stopni C.
- Kalmary obtaczaj równo w mieszance z mąki.
- Kładź na sitku i potrząsaj w celu pozbycia się nadmiaru mąki.
- Delikatnie włóż krążki do gorącego oleju i smaż na złocisty kolor kilka minut.
- Wyjmij je łyżką durszlakową lub cedzakiem.
- Połóż na talerzu wyłożonym papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, posyp solą.
- Na dip czosnek obierz, drobno posiekaj, przełóż do miseczki. Dodaj jogurt, śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki.
- Wymieszaj i dopraw solą.