Dynia zawiera niewielką ilość kalorii, za to jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika. Można z niej wyczarować pyszne dania i przekąski.
fot. Fotolia
Składniki na zapiekaną dynię:
- 1 dynia Hokkaido
- ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
- 150 g sera żółtego (najlepiej gouda)
- 1-2 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania dyni:
1. Dynię przekrój na pół i wydrąż.
2. Pokrój na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm.
3. Oliwę wymieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Każdy plaster dokładnie wysmaruj oliwą z obydwu stron i natrzyj solą i pieprzem.
5. Plastry umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić).
6. Na wierzchu umieść cienkie plasterki papryczki chili.
7. Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut, aż się przyrumieni.
8. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i posyp startym serem, następnie zapiekaj jeszcze 5 minut, aż ser się rozpuści.
9. Danie można podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do obiadu.
Na podstawie materiałów prasowych MSM Mońki