Kasia gotuje z Polki.pl - Imprezowy bochenek z serem i ziołami

Biały bochenek chleba ponacinany w grubą kostkę i zapieczony z serem i ziołami to doskonały pomysł na imprezę! Możemy wykorzystać świeżą bazylię, pietruszkę lub szczypiorek dla podkręcenia smaku. Sprawdź, jak go przygotować!
Sylwia Kazimierczuk / 03.01.2018 13:06

Imprezowy bochenek z serem i ziołami według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na imprezowy chlebek z serem i ziołami:

  • bochenek białego chleba
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki tartej mozzarelli
  • 75 gramów roztopionego masła

Jak zrobić imprezowy chlebek z serem i ziołami?

Na początku siekamy świeże zioła - natkę pietruszki oraz bazylię. Siekamy chili i przekładamy całość do miski. Czosnek przeciskamy przez przez praskę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Chleb nacinamy w szachownicę tak, aby nie przekrawać do końca. Wlewamy aromatyzowane roztopione masło w każdy zakamarek chleba. Faszerujemy posiekanymi ziołami oraz papryczką. Na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Bochenek chleba możemy przygotować wcześniej i odstawić do lodówki owinięty folią, do dwóch dni. Tak przygotowany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 5 minut. Tak przygotowany chleb jest doskonałą propozycją na przyjęcia ze znajomymi.

Zobacz inne przepisy w formie wideo