Imprezowy bochenek z serem i ziołami według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na imprezowy chlebek z serem i ziołami:
- bochenek białego chleba
- pęczek świeżej natki pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 3/4 szklanki tartej mozzarelli
- 75 gramów roztopionego masła
Jak zrobić imprezowy chlebek z serem i ziołami?
Na początku siekamy świeże zioła - natkę pietruszki oraz bazylię. Siekamy chili i przekładamy całość do miski. Czosnek przeciskamy przez przez praskę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Chleb nacinamy w szachownicę tak, aby nie przekrawać do końca. Wlewamy aromatyzowane roztopione masło w każdy zakamarek chleba. Faszerujemy posiekanymi ziołami oraz papryczką. Na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Bochenek chleba możemy przygotować wcześniej i odstawić do lodówki owinięty folią, do dwóch dni. Tak przygotowany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 5 minut. Tak przygotowany chleb jest doskonałą propozycją na przyjęcia ze znajomymi.
Zobacz inne przepisy w formie wideo