Żołądki z gęsi owsianej (kołudzkiej) z chutneyem z dyni
Składniki:
- 8 oczyszczonych żołądków gęsich, najlepiej z gęsi owsianej
- 1 l tłuszczu gęsiego
- 6 gałązek tymianku
- 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
- 4 łyżki chutney z dyni (lub innej dowolnej konfitury)
- 4 kromki smażonej chałki
- 2 pokrojone w plastry słodkie cebule
- 100 g pokrojonych w plastry borowików
- 1 łyżka rodzynek namoczonych w koniaku
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 gałązka rozmarynu
- sól morska
- mielony czarny pieprz
Przepis na gęsie żołądki:
- Oczyszczone żołądki gęsie przypraw czosnkiem i tymiankiem, gotuj w garnku do miękkości (wersja w restauracji: żołądki w worku z tłuszczem gęsim gotowane były w vacum przez 20 godzin). Zalecamy wykorzystanie żołądków z gęsi owsianej (kołudzkiej).
- Następnie pokrój żołądki w plastry.
Gęsina - potrawy z gęsi i krótka historia
- Na patelni smaż cebulę, borowiki z rozmarynem. Dodaj rodzynki, miód i dopraw do smaku.
- Na smażonej chałce ułóż cebulę z borowikami, pokrojone żołądki gęsie, chutney z dyni i udekoruj świeżymi ziołami i kiełkami.