Składniki:
4 porcje gęsi,1 szklanka suchej fasoli uprzednio namoczonej na noc,
2 łyżki oleju sojowego,
10 dag wędzonego boczku,
10 dag kiełbasy,
2 duże cebule,
10 dag suszonych śliwek,
1 łyżka rodzynek,
2 ząbki czosnku,
7 listków bazylii,
sól,
cukier,
pieprz,
woda.
Przygotowanie:
Obrać czosnek. Rozetrzeć z solą. Natrzeć mięso. Podsmażyć na rozgrzanym oleju w szybkowarze. Pokroić boczek i kiełbasę. Obrać cebulę i posiekać. Wydrylować śliwki i pokroić. Wszystkie składniki umieścić w szybkowarze. Fasolę wlać z wodą, w której się moczyła. Dodać przyprawy i zioła. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia ciśnienia zewnętrznego.