Pasty na kanapki - 7 szybkich i pysznych przepisów:
1. Mus z orzechów i soczewicy
Składniki:
- czerwona soczewica - 1 szk.
- woda
- sól, pieprz
- orzechy włoskie lub ziemne - 4 łyżki
- sok z cytryny
- oliwa
- musztarda
- opcjonalnie - ostra mielona papryka
- Szklankę czerwonej soczewicy zalać 2 szklankami wody, posolić, gotować na wolnym ogniu aż soczewica wchłonie cały płyn.
- Wymieszać z 4 łyżkami posiekanych orzechów (włoskich, ewentualnie ziemnych), dodać 2 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy i łyżeczkę musztardy.
- Zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i, jeśli lubisz pikantne pasty, mieloną ostrą papryką.
2. Pasta oliwkowa
Składniki:
- oliwki - 25 dag
- oliwa
- cebula
- przecier pomidorowy
- czosnek - 2 ząbki
- sól
- zioła prowansalskie
- 25 dag wydrylowanych oliwek drobno posiekać, dodać do nich 3 łyżki oliwy, zeszkloną na łyżce oliwy cebulę, łyżkę przecieru pomidorowego i 2 rozgniecione ząbki czosnku.
- Całość zmiksować, doprawić do smaku solą, ew. szczyptą ziół prowansalskich.
3. Pasta z bakłażana
Składniki:
- bakłażan
- oliwa
- czosnek - 2 ząbki
- sól
- tymianek
- oregano
- Bakłażana pokroić, oprószyć solą, po 5 min opłukać. Posmarować oliwą, wstawić na 25-30 min do piekarnika (180 st.).
- Wyjąć, ostudzić, obrać, miąższ rozgnieść lub zmiksować.
- Dodać 2 ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Doprawić solą, tymiankiem lub oregano.
4. Pasta wenezuelska
Składniki:
- kurczak - 30 dag
- chili
- koncentrat pomidorowy
- czosnek - 1 ząbek
- natka pietruszki
- śmietana lub jogurt - 3-4 łyżki
- 30 dag gotowanego mięsa kurczaka posiekać, wymieszać z 1/2 łyżeczki mielonej chili, łyżeczką koncentratu pomidorowego, ząbkiem czosnku, 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki i 3-4 łyżkami śmietany lub niskotłuszczowego jogurtu.
- Doprawić solą i pieprzem.
5. Hummus:
Składniki:
- ciecierzyca - 25 dag
- sól
- sok z cytryny
- czosnek - 2 ząbki
- pasta sezamowa tahini
- natka pietruszki
- 25 dag ciecierzycy moczyć przez noc w wodzie, ugotować do miękkości w świeżej, osolonej wodzie, zmiksować na gładką masę.
- Dodać sok z 1,5 cytryny, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 4 łyżki pasty sezamowej tahini.
- Doprawić do smaku, posypać natką.
6. Pasta czosnkowa:
Składniki:
- ziemniaki - 6-7 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- twaróg - 15 dag
- jogurt - 1/3 szk.
- 6-7 ugotowanych ziemniaków rozetrzeć na puree, dodać 3 rozgniecione ząbki czosnku, 15 dag twarogu i 1/3 szklanki jogurtu.
- Zmiksować, doprawić.
7. Pasta warzywna:
Składniki:
- marchew - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- por - 1 szt.
- olej
- pomidory - 2 szt.
- bulion - 1/3 szk.
- sól
- przyprawy do smaku
- 2 marchwie, 2 cebule, pietruszkę i por oczyścić, pokroić, podsmażyć na oleju, przełożyć do rondla, dodać 2 obrane, pokrojone pomidory i 1/3 szklanki bulionu.
- Mieszając gotować aż wyparuje płyn.
- Ostudzić, zmiksować, doprawić solą i ziołami.