Parówki w cieście francuskim to pomysł na przekąskę, która jest banalnie prosta w przygotowaniu. Przyrządzisz ją dosłownie w kilka minut, a do jej zrobienia nie potrzebujesz wielu składników. Oprócz parówek warto użyć również sera żółtego, pieczarek lub warzyw. Parówki w cieście francuskim należy wzbogacić dużą ilością przypraw, które podbiją smak dania - dodaj curry, słodką lub ostrą paprykę, zioła prowansalskie i przyprawę do gyrosa.
Przepis na proste parówki w cieście francuskim
Oto składniki na parówki w cieście francuskim:
- 6 parówek,
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- opakowanie sera topionego w plastrach,
- przyprawa ziołowa,
- jajko,
- ketchup.
Jak zrobić parówki w cieście francuskim? Ciasto francuskie rozmroź w lodówce. Podziel, krojąc na 12 prostokątów. Na każdym połóż tej samej wielkości plasterek sera, posyp przyprawami. Parówki przekrój na połówki, ułóż na przygotowanych prostokątach ciasta i zawiń jak cukierek.
Parówki w cieście francuskim posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz, aż ciasto się zrumieni, czyli przez około 20 minut. Podawaj z ketchupem.
Zobacz więcej przepisów z parówkami
Przepis na wianuszek z parówek w cieście francuskim
Oto składniki na wianuszek z parówek w cieście francuskim:
- 6 cienkich parówek,
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- oliwki,
- pomidorki koktajlowe,
- szczypiorek.
Jak zrobić wianuszek z parówek w cieście francuskim? Płaty ciasta francuskiego rozłóż na blacie lub stolnicy. Każdą parówkę ułóż na cieście francuskim, posyp papryką, a następnie zawiń ściśle w płat ciasta. Każdą zawiniętą w ciasto parówkę natnij delikatnie (uważając, by jej całkiem nie przeciąć) z jednej strony i uformuj z niej wianuszek, nacinaną stroną na zewnątrz.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Parówki w cieście francuskim podawaj udekorowane oliwkami i pomidorkami koktajlowymi ze szczypiorkiem.
Przepis na parówki w cieście francuskim z serem i pieczarkami
Oto składniki na parówki w cieście francuskim z serem i pieczarkami:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 4 parówki,
- 4 plasterki sera żółtego,
- 350 g pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- zioła prowansalskie.
Jak zrobić parówki w cieście francuskim z serem i pieczarkami? Pieczarki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Masło rozgrzej na patelni, przełóż pieczarki. Dopraw je pieprzem, solą, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi. Duś pod przykryciem, aż pieczarki będą gotowe.
Parówki owijaj plastrami sera. Na kawałki ciasta francuskiego powykładaj pieczarki, kładź parówki w serze i zwijaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, piecz parówki w cieście francuskim przez 20-25 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
Zobacz więcej przepisów na przekąski