Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 średnie papryki
- 50 dag mięsa mielonego
- 12,5 dag ryżu
- średnia cebula
- jajko
- tymianek
- szklanka bulionu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na paprykę faszerowaną mięsem!
- Ryż ugotuj na sypko. Odcedź z wody i ostudź.
- Paprykę dokładnie umyj, osusz, zetnij wierzch i delikatnie usuń gniazda nasienne, nie uszkadzając strąka.
- Mięso mielone przełóż do dużej miski, wbij jajko, dodaj posiekaną cebulę, przypraw tymiankiem i resztą ziół.
- Następnie dodaj ostudzony ryż.
- Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Papryki nadziewaj mięsem i układaj w formie żaroodpornej.
- Podlej szklanką bulionu.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, przykryj i zapiekaj około 40 minut.
- Podawaj na ciepło.