Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag ugotowanej piersi z kurczaka
- szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki chrzanu
- pełna łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki białego wina
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mus z piersi kurczaka!
- Mięso drobno pokrój, przełóż do blendera z nożami, dodaj 3/4 śmietany i zmiksuj na gładki krem.
- Dodaj chrzan, szczyptę soli, pieprzu i gałki.
- Żelatynę namocz w winie, rozpuść na parze.
- Lekko przestudzoną połącz z mięsem i ubitą resztą kremówki.
- Musem napełnij 6 miseczek, chłodź kilka godzin.
- Przed podaniem miseczki zanurz w gorącej wodzie i wyjmij mus na półmisek.
Zobacz więcej pomysłów na przekąski:
Placki ze szpinaku - przepis
Ziemniaczane bułeczki - przepis
Francuskie kanapki ze szparagami - przepis
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
Omlet chłopski - przepis