Mus z piersi kurczaka - przepis składniki i przygotowanie

Efektowna i pyszna przekąska!
Weronika Kwaśniak / 15.04.2016 07:12
DRUKUJ PRZEPIS
Mus z piersi kurczaka - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag ugotowanej piersi z kurczaka
  • szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki chrzanu
  • pełna łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki białego wina
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mus z piersi kurczaka!

  1. Mięso drobno pokrój, przełóż do blendera z nożami, dodaj 3/4 śmietany i zmiksuj na gładki krem.
  2. Dodaj chrzan, szczyptę soli, pieprzu i gałki.
  3. Żelatynę namocz w winie, rozpuść na parze.
  4. Lekko przestudzoną połącz z mięsem i ubitą resztą kremówki.
  5. Musem napełnij 6 miseczek, chłodź kilka godzin.
  6. Przed podaniem miseczki zanurz w gorącej wodzie i wyjmij mus na półmisek.

Zobacz więcej pomysłów na przekąski:

Placki ze szpinaku - przepis
Ziemniaczane bułeczki - przepis
Francuskie kanapki ze szparagami - przepis
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
Omlet chłopski - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA