Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 8 dag mąki kukurydzianej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka oleju
- 30 dag obranych ziemniaków
- szczypta soli
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ziemniaczane bułeczki!
- Ziemniaki pokrój w kostkę i zalej taką ilością wody, aby tylko je zakryła.
- Posól i gotuj, aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki ugnieć razem z wodą.
- Dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, olej, mleko i wodę.
- Wszystkie składniki wymieszaj mikserem.
- Z ciasta formuj małe bułeczki i układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki ponacinaj mokrym nożem na krzyż, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.
- Podawaj ciepłe, choć po wystudzeniu są równie smaczne.
Zobacz też przepisy na pyszne sałatki:
Sałatka z brokułami - przepis
Sałatka z kaszą - przepis video
Sałatka z jajkiem - przepis video
Sałatka z makaronem i pesto - przepis