Ziemniaczane bułeczki - przepis składniki i przygotowanie

Chrupiące pieczywo!
Weronika Kwaśniak / 30.03.2016 07:11
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaczane bułeczki - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 dag mąki kukurydzianej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • 30 dag obranych ziemniaków
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • jajko do posmarowania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ziemniaczane bułeczki!

  1. Ziemniaki pokrój w kostkę i zalej taką ilością wody, aby tylko je zakryła.
  2. Posól i gotuj, aż będą miękkie.
  3. Ugotowane ziemniaki ugnieć razem z wodą.
  4. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, olej, mleko i wodę.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem.
  6. Z ciasta formuj małe bułeczki i układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Bułeczki ponacinaj mokrym nożem na krzyż, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.
  10. Podawaj ciepłe, choć po wystudzeniu są równie smaczne.

Zobacz też przepisy na pyszne sałatki:

Sałatka z brokułami - przepis
Sałatka z kaszą - przepis video
Sałatka z jajkiem - przepis video
Sałatka z makaronem i pesto - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA