Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 12 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki letniej wody
- 5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe
- 20 g sera żółtego gouda
- szczypta oregano i bazylii
- kilka liści rukoli
[CMS_PAGE_BREAK]
Zaczyn drożdżowy:
[CMS_PAGE_BREAK]
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki mąki
- 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)
Przygotowanie:
1. Przygotuj drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodaj mąkę, cukier
i wodę.
2. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
3. Zaczyn przykryj lnianą ściereczką
i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Do osobnej miski przesiej mąkę i sól.
5. Całość wymieszaj i wlej zaczyn drożdżowy, oliwę
i wodę.
6. Wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
7. Uformuj kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypuj mąki).
8. Odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
9. Przygotuj sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzyj przez sitko i połącz z bazylią i oregano.
9. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.
10. Ciasto podziel na 4 części, z każdej uformuj mały okrągły placek jak na pizzę.
11. Wykrój kształt serca, z pozostałego ciasta uformuj 5 serce.
12. Każde z serc posmaruj sosem pomidorowym i dodaj wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne.
13. Przyozdabiaj liśćmi rukoli.
14. Piecz 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).
Materiały prasowe, MSM Mońki