Rolada szpinakowa z łososiem według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na roladę szpinakową z łososiem:
- 3 duże jajka
- 300 g mrożonego szpinaku
- cytryna
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- opakowanie kremowego serka
- suszone pomidory
- koperek
Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?
Oddzielamy żółtka od białek. Szpinak odsączamy na sitku z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy żółtka. Doprawiamy gałką muszkatołową, skórką otartą z cytryny oraz sokiem. Wsypujemy szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Masę białkową mieszamy z masą szpinakową. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy prostokąt. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Po tym czasie studzimy i zdejmujemy papier. Smarujemy powierzchnię rolady kremowym serkiem, nakładamy kawałki łososia i posypujemy równomiernie kawałkami suszonych pomidorów i koperkiem. Zwijamy ciasno w rulon i zawijamy folia spożywczą. Przekładamy do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia. Podczas serwowania przekrawamy na 2-3 cm plastry. Tak przygotowana rolada jest doskonałą przystawką lub propozycją na kolację.
Zobacz inne przepisy w formie wideo