Kanapeczki gwiazdki z musem z awokado
Oto składniki na kanapeczki gwiazdki z musem z awokado:
- pumpernikiel
- chleb razowy z ziarnami
- 2 sztuki awokado
- duży owoc granatu
- opakowanie wędzonego łososia (250 g)
- 150 g mascarpone
- garść pestek słonecznika
- pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
Jak zrobić kanapeczki gwiazdki z musem z awokado?
Z pieczywa wykrawamy gwiazdki za pomocą wykrawaczek do pierników. Awokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę i kroimy miąższ w drobną kostkę. Pęczek natki pietruszki siekamy. Owoc granatu przekrawamy i wyciągamy z niego pestki, opukując łyżką. Ucieramy awokado z mascarpone za pomocą widelca na gładką i gęsta masę. Doprawiamy pieprzem, kminem rzymskim, gałką muszkatołową oraz suszoną słodką papryką. Dokładnie mieszamy i przekładamy do szprycy zakończonej gwiaździstą tylką. Możemy wykorzystać również rękaw cukierniczy. Na porcję chleba wyciskamy mus z awokado, nakładamy kawałek łososia wędzonego i posypujemy siekaną pietruszką. Dodajemy drugi kawałek chleba i wyciskamy kolejną porcję musu. Na koniec posypujemy pestkami słonecznika i granatu. Tak przygotowane kanapeczki należy schłodzić w lodówce. Idealnie sprawdzą się na imprezie karnawałowej.
Zobacz inne przepisy w formie wideo