Kanapeczki gwiazdki z musem z awokado

Kanapki na pumperniklu z kremowym musem na bazie awokado i mascarpone to wyśmienity poczęstunek na imprezie karnawałowej. Idealnie smakuje z dodatkiem wędzonego łososia! Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk / 08.01.2018 10:53

Kanapeczki gwiazdki z musem z awokado

Oto składniki na kanapeczki gwiazdki z musem z awokado:

  • pumpernikiel
  • chleb razowy z ziarnami
  • 2 sztuki awokado
  • duży owoc granatu
  • opakowanie wędzonego łososia (250 g)
  • 150 g mascarpone
  • garść pestek słonecznika
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki

Jak zrobić kanapeczki gwiazdki z musem z awokado?

Z pieczywa wykrawamy gwiazdki za pomocą wykrawaczek do pierników. Awokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę i kroimy miąższ w drobną kostkę. Pęczek natki pietruszki siekamy. Owoc granatu przekrawamy i wyciągamy z niego pestki, opukując łyżką. Ucieramy awokado z mascarpone za pomocą widelca na gładką i gęsta masę. Doprawiamy pieprzem, kminem rzymskim, gałką muszkatołową oraz suszoną słodką papryką. Dokładnie mieszamy i przekładamy do szprycy zakończonej gwiaździstą tylką. Możemy wykorzystać również rękaw cukierniczy. Na porcję chleba wyciskamy mus z awokado, nakładamy kawałek łososia wędzonego i posypujemy siekaną pietruszką. Dodajemy drugi kawałek chleba i wyciskamy kolejną porcję musu. Na koniec posypujemy pestkami słonecznika i granatu. Tak przygotowane kanapeczki należy schłodzić w lodówce. Idealnie sprawdzą się na imprezie karnawałowej.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA