Kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny - smaczny dodatek

Jak zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny? Jak przygotować kandyzowaną skórkę z pomarańczy i do czego ją wykorzystać? Dlaczego nie można używać cytrusów innych niż ekologiczne?
/ 01.04.2014 09:43

Starta skórka z pomarańczy - utrwalisz ją cukrem

Starta skórka z pomarańczy

Fot. Fotolia

Starta skórka z pomarańczy - jak zrobić?

  • dokładnie umyj pomarańczę, skórkę delikatnie oczyść przy pomocy szczoteczki
  • tarką ścieraj skórkę na średnich lub małych oczkach
  • stratą skórkę z pomarańczy wymieszaj z cukrem – będzie można wykorzystać ją innego dnia.

Kandyzowana skórka z pomarańczy w 7 krokach

Przygotuj:

  • 6 pomarańczy
  • 2 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru

Wykonanie:

  • umyj pomarańczę i obierz ze skórki
  • usuń białe błonki i gąbczaste części
  • sparz skórkę
  • pokrój ją w drobne paseczki
  • zalej skórkę wodą, wsyp cukier
  • gotuj, aż całość zgęstnieje
  • zamknij szczelnie w słoiczku.

Zobacz także: Jak szybko obrać pomarańczę i podzielić na cząstki?

Starta skórka cytrynowa - wykorzystasz do wypieków

Starta skórka z cytryny

Fot. Fotolia

Pamiętaj, aby na skórkę używać tylko tych owoców, które posiadają certyfikaty poświadczające, że nie zostały potraktowane chemikaliami – skórka przyjmuje wszelkie opryski, a cytryny mogą być woskowane. Jeśli nie masz pewności, czy cytryna jest ekologiczna, lepiej nie wykorzystuj skórki.

Jak zetrzeć skórkę cytrynową?

  • umyj owoc i sparz
  • zetrzyj skórkę tarką o najdrobniejszych oczkach – wykonuj 2 - 3 ruchy w jednym miejscu, następnie lekko przekręcaj cytrynę

Do czego wykorzystać startą skórkę cytrynową?

  • do wypieków – wzbogaci smak sernika
  • do dekoracji – skórka zachowuje intensywny żółty kolor, świetnie współgra z masami cukrowymi w pastelowych kolorach oraz z bitą śmietaną
  • do herbaty – jest równie aromatyczna jak imbir

Zobacz przepis na kiszone cytryny.