Starta skórka z pomarańczy - utrwalisz ją cukrem
Fot. Fotolia
Starta skórka z pomarańczy - jak zrobić?
- dokładnie umyj pomarańczę, skórkę delikatnie oczyść przy pomocy szczoteczki
- tarką ścieraj skórkę na średnich lub małych oczkach
- stratą skórkę z pomarańczy wymieszaj z cukrem – będzie można wykorzystać ją innego dnia.
Kandyzowana skórka z pomarańczy w 7 krokach
Przygotuj:
- 6 pomarańczy
- 2 szklanki wody
- 2,5 szklanki cukru
Wykonanie:
- umyj pomarańczę i obierz ze skórki
- usuń białe błonki i gąbczaste części
- sparz skórkę
- pokrój ją w drobne paseczki
- zalej skórkę wodą, wsyp cukier
- gotuj, aż całość zgęstnieje
- zamknij szczelnie w słoiczku.
Zobacz także: Jak szybko obrać pomarańczę i podzielić na cząstki?
Starta skórka cytrynowa - wykorzystasz do wypieków
Fot. Fotolia
Pamiętaj, aby na skórkę używać tylko tych owoców, które posiadają certyfikaty poświadczające, że nie zostały potraktowane chemikaliami – skórka przyjmuje wszelkie opryski, a cytryny mogą być woskowane. Jeśli nie masz pewności, czy cytryna jest ekologiczna, lepiej nie wykorzystuj skórki.
Jak zetrzeć skórkę cytrynową?
- umyj owoc i sparz
- zetrzyj skórkę tarką o najdrobniejszych oczkach – wykonuj 2 - 3 ruchy w jednym miejscu, następnie lekko przekręcaj cytrynę
Do czego wykorzystać startą skórkę cytrynową?
- do wypieków – wzbogaci smak sernika
- do dekoracji – skórka zachowuje intensywny żółty kolor, świetnie współgra z masami cukrowymi w pastelowych kolorach oraz z bitą śmietaną
- do herbaty – jest równie aromatyczna jak imbir
Zobacz przepis na kiszone cytryny.