Kasia Gotuje z Polki.pl - Masa makowa

Własnoręcznie przygotowana masa makowa to podstawa wyśmienitych makowców na święta. Sprawdź, jak ja przygotować!
Sylwia Kazimierczuk / 28.11.2017 11:43

Masa makowa według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na masę makową:

  • 2 szklanki maku
  • ilość wody lub mleka 2 cm ponad suchego maku
  • 100 g rodzynek
  • 1/4 szklanka płynnego miodu
  • 100 g dowolnych orzechów
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • skórka z jednej pomarańczy

Jak zrobić masę makową?

Mak namaczamy przez noc w lodówce lub gotujemy w wodzie lub mleku przez 30 minut. Następnie przecedzamy masę przez ściereczkę do usunięcia nadmiaru płynu. Namaczamy rodzynki w ciepłej wodzie. Mak mielimy w maszynce trzykrotnie. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane bakalie. Jeżeli nie przypadną nam do gustu, możemy je zastąpić suszoną żurawiną, morelą oraz orzechami włoskimi czy migdałami. Wsypujemy cynamon oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wlewamy płynny miód i wsypujemy cukier. Dodajemy masło i mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie. Tak przygotowaną masę wstawiamy na dwa dni do lodówki. Przed dodaniem jej do makowców, warto wlać białka jaj, aby nieco zgęstniała.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA