Masa makowa według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na masę makową:
- 2 szklanki maku
- ilość wody lub mleka 2 cm ponad suchego maku
- 100 g rodzynek
- 1/4 szklanka płynnego miodu
- 100 g dowolnych orzechów
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- skórka z jednej pomarańczy
Jak zrobić masę makową?
Mak namaczamy przez noc w lodówce lub gotujemy w wodzie lub mleku przez 30 minut. Następnie przecedzamy masę przez ściereczkę do usunięcia nadmiaru płynu. Namaczamy rodzynki w ciepłej wodzie. Mak mielimy w maszynce trzykrotnie. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane bakalie. Jeżeli nie przypadną nam do gustu, możemy je zastąpić suszoną żurawiną, morelą oraz orzechami włoskimi czy migdałami. Wsypujemy cynamon oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wlewamy płynny miód i wsypujemy cukier. Dodajemy masło i mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie. Tak przygotowaną masę wstawiamy na dwa dni do lodówki. Przed dodaniem jej do makowców, warto wlać białka jaj, aby nieco zgęstniała.
Zobacz inne przepisy w formie wideo