Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag mąki pełnoziarnistej, najlepiej wielozbożowej
- 20 dag zmielonych ugotowanych ziemniaków
- 1 dag drożdży
- łyżka miodu
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 dag pestek słonecznika
- 2 dag pestek dyni
Na wierzch:
- jajko
- pestki słonecznika i dyni
- siemię lniane
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chleb z ziemniakami!
- Drożdże rozpuść w letnim mleku i wlej do miski miksera.
- Dodaj miód i olej, mąkę i ziemniaki, wymieszaj.
- Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na posmarowany olejem stół, posyp pestkami i szybko zagnieć ciasto.
- Uformuj z niego wałek i potnij na kawałki.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z porcji ciasta zrób kulki wielkości knedla i ułóż w tortownicy.
- Odstaw ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp pestkami i siemieniem.
- Na dole w piekarniku ustaw żaroodporne naczynie i wlej szklankę gorącej wody.
- Wstaw tortownicę z chlebkiem na górną półkę i piecz w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.
- Wyjmij z formy po wystudzeniu.