Zrobienie pasty jajecznej zajmie ci nie więcej niż 20 minut - 10 minut z tego czasu zajmuje ugotowanie jajek na twardo i ich wystudzenie.
Tradycyjny przepis na pastę jajeczną zawiera majonez, ale możesz go nieco zmodyfikować i np. przygotować ją na bazie twarogu i śmietany lub w wersji dietetycznej - na bazie jogurtu.
Na kanapkach z pastą jajeczną możesz ułożyć listki sałaty, plasterki pomidora, surowego lub kiszonego ogórka, rzodkiewki albo posypać ją posiekaną natką.
Spis treści:
- Przepis na pastę jajeczną tradycyjną
- Przepis na pastę jajeczną z dodatkami
- Przepis na pastę jajeczną fit (bez majonezu)
Jak zrobić pastę jajeczną tradycyjną?
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 mała dymka ze szczypiorem,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Zalej zimną wodą, odstaw, aby ostygły. Następnie obierz, a potem drobno posiekaj lub nawet zmiksuj na pastę.
- Posiekaj cebulkę razem ze szczypiorkiem, dodaj do jajek.
- Następnie dołóż musztardę oraz majonez.
- Dokładnie wymieszaj (jeśli pasta wyszła ci zbyt gęsta, możesz dołożyć 1–2 łyżeczki jogurtu naturalnego).
- Dopraw solą i pieprzem.
fot. pasta jajeczna/Adobe Stock, FomaA
Jak zrobić pastę jajeczną z dodatkami?
Jajka uwielbiają dodatki. Świetnie komponują się z szynką, rybami (szczególnie wędzonymi) czy warzywami - rzodkiewką.
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- 1 łyżka musztardy,
- puszka szprotek w oleju,
- 2 ogórki kiszone,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Przełóż do miski.
- Dodaj posiekane szprotki (bez oleju) i wymieszaj całość razem z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka.
- Dopraw pastę jajeczną solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Jak zrobić pastę jajeczną fit?
Do pasty jajecznej nie musisz dodawać majonezu. Zamiast niego możesz dodać odrobinę oliwy, półtłusty twaróg wymieszany ze śmietaną, albo przygotować pastę w wersji fit - wyłącznie z dodatkiem jogurtu.
Składniki:
- 6 jajek,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- świeży koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Przełóż do miski.
- Posiekaj w drobniutką kostkę ogórka i dodaj do jajek.
- Dodaj do pasty jajecznej jogurt, musztardę, sok z cytryny i koperek.
fot. pasta jajeczna/Adobe Stock, Анна Журавлева
Czytaj także: