Pasty do wędlin, kanapek i jajek, Jajeczno-ziołowa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Pasta jajeczna - przepis składniki i przygotowanie

Smak pasty wzbogacisz, dodając łyżeczkę chrzanu śmietankowego lub całkowicie go zmienisz, łącząc pastę z roztartą rybą wędzoną.
Weronika Kwaśniak / 09.09.2017 12:24
Pasty do wędlin, kanapek i jajek, Jajeczno-ziołowa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 15 min 
Porcja: 145 kcal


Składniki na 2 porcje pasty jajecznej:

  • 3 kromki chleba wiejskiego razowego
  • czubata łyżka majonezu dekoracyjnego
  • 3 jajka
  • 1 mała dymka ze szczypiorem
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki musztardy

Przepis na pastę jajeczną:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Zalej zimną wodą, odstaw, aby ostygły. Następnie obierz, a potem drobno posiekaj lub nawet zmiksuj na pastę.
  3. Posiekaj cebulkę razem ze szczypiorkiem, dodaj do jajek.
  4. Następnie dołóż musztardę oraz majonez.
  5. Dokładnie wymieszaj (jeśli pasta wyszła ci zbyt gęsta, możesz dołożyć 1–2 łyżeczki jogurtu naturalnego).
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Kromki chleba przełóż przygotowaną pastą.
  8. Lekko dociśnij. Rozetnij poprzecznie na dwie porcje.
  9. Na warstwach pasty jajecznej dodatkowo możesz ułożyć listki sałaty, plasterki pomidora, surowego lub kiszonego ogórka albo posypać ją osączoną kukurydzą z puszki lub posiekaną natką.
  10. Pastę jajeczną możesz też przygotować na bazie twarogu – około 10 dag półtłustego białego sera zmiksuj z łyżką majonezu, łyżeczką musztardy oraz łyżką gęstej kwaśnej śmietany.
  11. Dodaj dwa drobno posiekane jajka na twardo.
  12. Dopraw wedle uznania solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (natka, koperek, bazylia).

Przepis z "Pani domu"

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

Sprawdź inne przepisy na pasty: