Jak zrobić pastę jajeczną fot. Adobe Stock, maria_lapina

Jak zrobić pastę jajeczną? Sprawdzone przepisy

Jak zrobić pastę jajeczną? Wystarczy ugotować jajka na twardo, drobno je posiekać i dodać ulubione składniki. Kremową konsystencję uzyskasz dodając majonez, oliwę z oliwek lub jogurt.
Małgorzata Machnicka / 28.10.2021 12:24
Jak zrobić pastę jajeczną fot. Adobe Stock, maria_lapina

Zrobienie pasty jajecznej zajmie ci nie więcej niż 20 minut - 10 minut z tego czasu zajmuje ugotowanie jajek na twardo i ich wystudzenie.

Tradycyjny przepis na pastę jajeczną zawiera majonez, ale możesz go nieco zmodyfikować i np. przygotować ją na bazie twarogu i śmietany lub w wersji dietetycznej - na bazie jogurtu. 

Na kanapkach z pastą jajeczną możesz ułożyć listki sałaty, plasterki pomidora, surowego lub kiszonego ogórka, rzodkiewki albo posypać ją posiekaną natką.

Spis treści:

  1. Przepis na pastę jajeczną tradycyjną
  2. Przepis na pastę jajeczną z dodatkami
  3. Przepis na pastę jajeczną fit (bez majonezu)

Jak zrobić pastę jajeczną tradycyjną?

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 mała dymka ze szczypiorem,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Zalej zimną wodą, odstaw, aby ostygły. Następnie obierz, a potem drobno posiekaj lub nawet zmiksuj na pastę.
  3. Posiekaj cebulkę razem ze szczypiorkiem, dodaj do jajek.
  4. Następnie dołóż musztardę oraz majonez.
  5. Dokładnie wymieszaj (jeśli pasta wyszła ci zbyt gęsta, możesz dołożyć 1–2 łyżeczki jogurtu naturalnego).
  6. Dopraw solą i pieprzem.

domowa pasta jajecznafot. pasta jajeczna/Adobe Stock, FomaA

Jak zrobić pastę jajeczną z dodatkami?

Jajka uwielbiają dodatki. Świetnie komponują się z szynką, rybami (szczególnie wędzonymi) czy warzywami - rzodkiewką.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • puszka szprotek w oleju,
  • 2 ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekane szprotki (bez oleju) i wymieszaj całość razem z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka.
  3. Dopraw pastę jajeczną solą, pieprzem i szczypiorkiem.

Jak zrobić pastę jajeczną fit?

Do pasty jajecznej nie musisz dodawać majonezu. Zamiast niego możesz dodać odrobinę oliwy, półtłusty twaróg wymieszany ze śmietaną, albo przygotować pastę w wersji fit - wyłącznie z dodatkiem jogurtu.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Przełóż do miski.
  2. Posiekaj w drobniutką kostkę ogórka i dodaj do jajek.
  3. Dodaj do pasty jajecznej jogurt, musztardę, sok z cytryny i koperek.

pasta jajeczna bez majonezufot. pasta jajeczna/Adobe Stock, Анна Журавлева

Czytaj także:

Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pastę z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Wzbogać pastę ulubionymi przyprawami, które mogą zupełnie zmienić jej smak.
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli to pyszny sposób na szybką przekąskę – doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale możesz ją też jeść prosto z miseczki. Dodaj do niej jajka na twardo i cebulę.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy jest doskonała do smarowania pieczywa lub nawet jako samodzielna przekąska. Dodaj do niej suszonych pomidorów i posyp pestkami granatu.
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy sprawdzi się jako smarowidło do chleba lub dip. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Oto, jak szybko zrobić pastę soczewicy.