Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki drożdży suche
-
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chlebki pita - idealny dodatek do dipów, sosów i past. Świetne na imprezę! Pamiętaj, że powinno się je łamać rękami, a nie kroić.
- W misce wymieszaj mąkę i sól.
- Drożdże rozpuść w letniej (ale nie gorącej!) wodzie i dodaj do mąki.
- Ciasto wyjmij na stół i zagnieć. Powinno być elastyczne, ale dość ścisłe, nie może być lejące.
Ziemniaczane bułeczki - przepis
- Następnie przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 45 minut.
- Ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na kawałki.
- Z każdego zrób kulkę i rozwałkuj na cienki placek.
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo - 7 pomysłów
- Tak przygotowane chlebki piecz przez około 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.