Czas wykonania: 55 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 350 g mąki,
- 250 g szpinaku,
- 2 duże jajka,
- 4 suszone pomidory,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- szklanka naturalnego jogurtu,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki orzeszków piniowych.
Przygotowanie:
Muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotujesz ze świeżego szpinaku. Jeśli posiadasz wyłącznie mrożony, po rozmrożeniu odciśnij wodę i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Muffiny ze szpinakiem to doskonały pomysł na domowe przyjęcie, takie jak sylwester czy imprezy tematyczne.
Zobacz jak zrobić muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
- Szpinak obgotuj (około 3 minuty) w lekko osolonej wodzie.
- Osącz na sicie i dobrze w ręku odciśnij z nadmiaru wody. Pokrój.
- Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj przyprawy i ser.
- Jogurt lekko ubij z jajkami i olejem.
- Wlej do mąki, szybko połącz.
- Dodaj szpinak oraz pokrojone suszone pomidory.
- Foremki wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż ciasto, posyp orzeszkami.
- Piecz muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przez około 35 minut w temp. 180°C.
Zobacz więcej przepisów na słone przekąski:
Pikantne muffiny - przekąski na ostro
Rolada szpinakowa z łososiem
Proste przepisy na przekąski z tortilli